January 17, 2021

All-converter

Home Improvement

one fine day studio adds ‘fragments of the past’ to furniture retail interior in china

located in an old neighborhood of guangzhou, china, ‘maó space’ by one fine day studio & partners is a newly established retail interior project designed around the idea of collecting the fragments of the past and redefining what has been forgotten. by installing a variety of sculptural spatial elements and custom-made decoration, the firm has created an environment that plays with the idea of time as an intangible concept, while also highlighting the various furniture merchandise. 

mao space 1
all images by yuuuunstudio

 

 

one fine day studio & partners has taken the ‘chaotic’ atmosphere of the wholesale market into consideration in order to form the new retail ‘maó space’. aiming to avoid a disorderly feel, grey has been chosen as the tone throughout the interior, with its simplicity making for an appropriate background for the merchandise collection. in order to show the vestige of time, the designers have selected xuan paper for the ceiling and decoration in the lobby, while also customizing the matching colored fiberglass for the cashier and totemic chandelier. in addition, they have built a sculptural spiral stairway of half-story height, leading customers to the upper level. 

mao space 2

 

 

the product display and lounge areas are partitioned by a handmade heavy-inked screen. on the left, the designers have welded a gothic-styled cabinet using galvanized sheets, which has perfectly set off the olive-colored ‘fold’ furniture by olivier gregoire. on the other side, the studio has placed the glass ‘post modern’ table and sofa from glas italia, a thomas & vines’ mirror with a flocking frame, and the fiberglass pendant lamp, ‘postkrisi 50-51;, from catellani & smith.

mao space 3

 

 

the original cylindrical structure has been transformed into mediterranean column, which has offered a distinct visual framework within the space. a display rack is made with metal that signifies the industrial age and fractured plaster — a combination of materials that symbolizes the passage of time.

mao space 4

 

 

one fine day attempts to take out any sharp angles, including the corner of the walls, the spiral stairway, the impractical curved mirror, and the decorative and actual pillars. the designers hope to bring out the sense of classical time through gentle details. a column visually connects the space between the two floors, and the grey-toned spiral stairway makes a fine contrast with the black and white ‘colonna’ chaise lounge from gufram. fiberglass, metal and plaster have once again joined in the same room.

mao space 5

mao space 7

mao space 8

mao space 9

mao space 10

mao space 11

mao space 12

 

 

project info:

 

name: maó space
architecture office: one fine day studio & partners
design director: jump lee
design team: hao liang, yongjie lao, shuai liu
location: yuexiu district, guangzhou, china
area: 227 m²

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: myrto katsikopoulou | designboom

Source Article